• Prins Bernhardlan 30 Oegstgeest
  • .(JavaScript must be enabled to view this email address)
Een korte geschiedenis

De oudst bekende Brinck (Gerard Brinck, toen nog geschreven met ck) werd op onbekende datum (rond 1685) in Mesum geboren. Hij trouwde op 1 Nov. 1715 met Margaretha Gloë (ook Glöde geschreven), die al in 1728 overleed.

Het dorp Mesum ligt ten zuiden van Rheine, op ca. 60 km van Enschede. Mesum is nu een onderdeel van Rheine. Zie de foto van het centrum van Mesum in 2007.
Gerard Brink woonde rond 1720 met echtgenote Margaretha Glöde aan de Thieplatz nr 33. Nu is dat de kruising tussen de Thiestrasse en de Rheinerstrasse. Zijn 2e zoon Joes Hermann nam de woning over na zijn huwelijk in 1757 met Anna Elisabeth Hermelinck. De woning op de Thieplatz nu is waarschijnlijk volledig verbouwd. In het dorp Mesum woonden in 1750 514 inwoners, keuterboeren en handwerkslieden. In het zuid-oosten lag de kerk aan wat nu de Alte Kirchstrasse is. Het werd nooit een centrum. Het dorp was eerder een soort lint bebouwing met los gegroepeerde huizen langs de hoofdstraat.

Oud Kötterhaus
Het oude Kötterhaus

Gerard was waarschijnlijk de "Vogt' in Mesum, een soort gemeenteambtenaar. De "Vogt" had taken bij politie en belasting inning. Het is niet bekend wanneer hij geboren werd, noch wanneer hij overleed. Zijn in 1726 geboren tweede zoon Joes Hermannus nam het ouderlijk huis over. Joes' in 1775 geboren jongste zoon Johan Herman Otto bleef ook in het huis aan de Thieplatz wonen. Hij was politie beambte en wever. Omdat het toen gebruikelijk was dat ambtelijke diensten in de familie bleven, is het aannemelijk dat ook zijn vader en Gerard politie beambte waren en mogelijk Gerard ook "Vogt". Ook Johan Herman's tweede zoon Johann Hermann Anton (geb. 1802) werd politebeambte. Met zijn vrouw Maria Berte blijft hij in het ouderlijk huis wonen. De in 1875 overleden Anton is waarschijnlijk de laatste politiebeambte in de Brinck familie. Anton's jongste broer Hermann Heinrich Theodorus (Theodor) verlaat het ouderlijk huis en trouwt met Elisabeth Schürmann.

De in 1852 geboren tweede zoon van Theodor, Bernard Victor, was de eerste Brinck die de woning aan het Flöddert bewoonde.

Kötterhaus
Carl Heinrich Brink
Carl Heinrich Brink

Deze woning was een typisch "Kötterhaus", een woning voor keuterboeren. De woning werd gebouwd door de vader van Bernard's schoonvader, (Bernard Treckeler) in 1837. Bernard trok rond 1880 in bij zijn schoonfamilie na zijn huwelijk met Josephine Treckeler in 1874. De familie Treckeler en later de familie Brinck leefde van een beperkte landbouw/veeteelt en het thuis weven van vlas.

Bernard's in 1848 geboren oudere broer Hermann Theodor Victor emigreerde in 1865 naar Nederland en woont dan in de Haarlemmermeer. Hij vestigt zich in 1874 in Aalsmeer en trouwt in dat jaar met Maria Cloppenburg. Hij werd de stamvader van de Nederlandse tak van de familie Brink. Zie het overzicht in de stamboom.

De woning aan het Flöddert bestaat nog steeds en ligt vlak bij de Reiner Strasse (K66) en is in 2006 gerestaureerd. De kleinzoon van Bernard, Carl Heinrich Brink woont ernaast.

Bronnen: